Ögonblick som förändrar livet

Det här är en bok om val. Om ögonblickval i livet som inte verkar livsavgörande men som är det. Varje val, varje handling, stora som små, bär med sig konsekvenser. Som liknelsen med en fjärils vingslag. De val jag gjort i mitt liv har skapat svallvågor som för evigt berör mitt livs hav. Att stå öga mot öga med detta faktum är både en djupgående och skrämmande upplevelse. (Ur förordet) I en mycket stark skildring berättar Annika Östberg med egna ord om sitt dramatiska liv, ett liv som börjar i det trygga Sverige, med mor- och farföräldrar och kompisar, men som förändras drastiskt då hon flyttar till USA med sin mamma. Annika Östberg dras in i en allt våldsammare spiral av droger och kriminalitet och hon hamnar till slut i ett amerikanskt fängelse där hon tillbringar 28 år av sitt liv. Boken skildrar fängelselivets mycket hårda villkor men berättar också om ljusglimtar mitt i allt det mörka; ögonblick av skönhet, kärlek, värme och hopp. När Annika Östberg nästan övergivit hoppet om att få se sitt hemland igen händer det ofattbara. Hon får komma hem och år 2009 sätter hon åter sin fot på svensk mark. Sedan maj 2011 är Annika Östberg officiellt fri från Kriminalvården. Hennes nya liv med fria val - börjar nu.

Sagt om boken

"Annika Östbergs bok är skriven av henne själv och utan professionell hjälp. Den är mycket välformulerad och hennes språk kan vara både kärvt och poetiskt. Dessutom har hon något att berätta, något som andra mer lyckligt lottade kan behöva påminnas om. Det är sällan man läser en så rättfram berättelse utan minsta spår av hyckleri och tillrättalägganden. Det är en bok jag varmt rekommenderar alla, i synnerhet dem som vill veta något om det amerikanska fängelsesystemets avhumaniserande brutalitet."
Håkan Arvidsson Svenska Dagbladet

"Annika Östbergs berättelse är dels en djupt personlig och mycket välskriven skildring av en människa som kämpar för att överleva utan att deformeras, dels ett skakande socialreportage om de undermåliga villkor som dömda fångar i USA lever under."
Liv Beckström Kommunalarbetaren

"Den här boken vet jag är efterlängtad av många. Annika Östberg förmedlar hopp bland de mörkaste av skuggor.
Helt klart en läsupplevelse."
Anneli Eriksson Västerbottens Folkblad

"Det första som möter mig när jag får Annika Östbergs nyligen utkomna självbiografi Ögonblick som förändrar livet är författarens lugna, öppna blick. Den varken tvivlar eller viker undan utan ser bara rätt in i mig. Och precis så öppet, utan ånger eller skygglappar, berättar Annika Östberg sin historia."
Annika Marusarz Fria Tidningen"Östberg friskriver sig med denna bok inte från sitt ansvar. Tvärtom. Viss om detta riktar hon om sitt liv och in det på att bygga upp sig själv för att kunna hjälpa andra. I fängelset gällde det medfångarna, nu när hon är fri egentligen vem som helst som är beredd att öppna upp och lyssna."
Viktor Björklund Gefle Dagblad

 

Se ljuset i det svarta

Efter 28 år i fängelse öppnades plötsligt grindarna och ett liv i frihet var möjligt för Annika Östberg. Efter att den självbiografiska boken Ögonblick som förändrar livet kommit ut förändrades hennes liv på många sätt. Numera åker Annika Östberg runt om i Sverige och berättar om sitt liv och sina erfarenheter inför stora publikskaror. Hon möts ofta av svåra frågor: Skuld? Förlåtelse? Bitterhet? Hur är det möjligt att gå vidare? I boken Se ljuset i det svarta berättar Annika Östberg om den omtumlande tiden efter frisläppandet då hon upplevde både glädje, lycka men samtidigt en stor ensamhet. Vidare försöker hon ge sin syn på några av de frågor hon möts av, som sorg, skuld och tro. "Jag har definitivt inte svaren på alla frågor. Jag kan bara ta mina egna erfarenheter, min livsresas lärdomar och dela med mig av de händelser som har hjälpt mig att gå vidare när allt kändes hopplöst. Hur jag fann hopp i det svarta. Jag har levt en del av mitt liv i mörker och även i ondska, men ändå funnit ljuset och godheten i människan".

 

Bilder

Observera att fotografierna endast får användas i samband med recension eller intervju eller föreläsning om boken "Ögonblick som förändrar livet ". Vid annan användning var god kontakta press@annikaostberg.se

Bokomslag (högupplöst)
 

Ladda ner högupplöst bild på bokomslag   Författare: Östberg, Annika
  Titel: Ögonblick som förändrar livet (Inbunden)
  ISBN10: 9170921814
  ISBN13: 9789170921810
  Utgivningsdatum: 2011-08-16
  Förlag: Ekerlids förlag
     

Ladda ner högupplöst bild på bokomslag   Författare: Östberg, Annika
  Titel: Ögonblick som förändrar livet
(CD-bok)
  ISBN10: 9170921849
  ISBN13: 9789170921841
  Utgivningsdatum: 2011-09-20
  Förlag: Ekerlids förlag
     

Ladda ner högupplöst bild på bokomslag   Författare: Östberg, Annika
  Titel: Se ljuset i det svarta
  ISBN10: 9187391074
  ISBN13: 9789187391071
  Utgivningsdatum: 2013-10-03
  Förlag: Ekerlids förlag
     

Författarbilder (högupplösta)
 

Jenny Lexhed [Bild1]